Annons

Fler döms för våldtäkt när samtycke krävs

Brott • Publicerad 5 juni 2023
Antalet våldtäktsdomar mer än fördubblats. Arkivbild.
Antalet våldtäktsdomar mer än fördubblats. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Antalet fällande domar för våldtäkt har mer än fördubblats sedan samtyckeslagen infördes för fem år sedan. Brottsförebyggande rådet (Brå) konstaterar att fall som tidigare inte gick att klara upp gör det med lagen, berättar SVT.

Kravet på samtycke infördes när sexualbrottslagen ändrades den 1 juli 2018. Det innebär i praktiken ett förbud mot all sex som inte uttryckligen är frivillig.

Annons

Sedan dess har anmälningarna om våldtäkt fortsatt öka.

Den största förändringen syns dock i statistiken för åtal och fällande domar. Under 2022 dömdes mer än dubbelt så många för våldtäkt jämfört med före lagändringen, Antalet fällande domar var 557 förra året, jämfört med 235 året före lagändringen.

– Fall som tidigare inte gick att klara upp gör nu det. Det gäller passivitetsfall där offret inte aktivt säger något och kämpar inte emot, men drabbas kanske av en frysreaktion. Andra fall är överrumplingsfall, säger Lars Lewenhagen, utredare på Brå, till SVT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons