Annons

Fler dog i infarkt under pandemins topp

Dubbelt så många patienter dog av stora hjärtinfarkter i Stockholm i våras när smittspridningen var som värst. Antagligen sökte en del patienter vård för sent.
Coronaviruset • Publicerad 9 oktober 2020
Dödligheten i stora hjärtinfarkter ökade i Stockholm i våras när smittspridningen var som värst. Forskarna vet inte, men antagligen sökte en del vård för sent. Arkivbild.
Dödligheten i stora hjärtinfarkter ökade i Stockholm i våras när smittspridningen var som värst. Forskarna vet inte, men antagligen sökte en del vård för sent. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under perioden 1 mars till 7 maj var dödligheten i så kallade ST-höjningsinfarkter 12,3 procent, att jämföra med endast 5,9 procent i snitt under de fem förutvarande åren. Det visar en studie från registret Swedeheart, skriver Dagens Medicin.

– Det här är svårt att förklara, men en del av de här fallen tror jag kan bero på att patienter sökte vård för sent, säger Jonas Persson, kardiolog vid Danderyds sjukhus och medförfattare till studien, till tidningen.

Annons

Antalet extra dödsfall som inträffade under de drygt två månader långa perioden var runt fem personer. Men trots att det var relativt få, anser forskarna att ökningen är "alarmerande".

– Det är så klart en varningsflagga när vi ser en fördubblad dödlighet. Från Swedeheart gick vi ju i våras ut i medier och betonade för befolkningen hur viktigt det var att söka akut vård i tid för hjärtinfarktssymtom. Därefter har vårdsökarbeteendet i stort sett normaliserats och vi ser inte längre en ökad dödlighet i Stockholm, säger Moman A Mohammad, ST-läkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons