Annons

Fler barn borde omhändertas

Alltför många barn tvingas leva med sina biologiska föräldrar alltför länge.
Det är barnombudsmannen Lena Nybergs åsikt.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2003

I debatten om omhändertagande av barn mot föräldrars vilja framtonar en bild av myndigheter som i tid och otid rycker barnen från deras föräldrar.

- Tvärtom. Det är väldigt ovanligt att barn tas om hand i ett tidigt skede, vilket många gånger skulle behövas. Tyvärr, säger barnombudsmannen.

Annons

Lena Nyberg anser att alltför många barn tvingas leva ihop med biologiska föräldrar, som inte är kapabla att ta hand om dem. Inte kan eller orkar leva upp till kraven som förälder.

- Myndigheterna väntar för länge med att ingripa i familjer, där barnen av olika anledningar far illa. Det kan vara sociala problem, missbruk eller misshandel.

"Inte en mysig stund"

Lena Nyberg berättar att hon träffat barn som i dag bor på institution och alla säger: "Jag fick bo för länge med mina föräldrar."

- Jag träffade en grupp tonårskillar och inte en enda kunde minnas någon mysig stund de haft med sina föräldrar.

Det är viktigt att samhället uppfattar signalerna om hur barnen mår och ingriper, menar barnombudsmannen.

- Jag anser att vi behöver ändra policy i Sverige. Hjälpa barnen betydligt tidigare. Det är viktigt att samhället tar sitt ansvar.

Men att barnen får en fosterfamilj innebär inte att de biologiska föräldrarna ska försvinna ur barnets liv, påpekar Lena Nyberg

- Barn kan behöva tryggheten i fosterhem men det är naturligtvis viktigt att de också har kontakt med de biologiska föräldrarna. Får utveckla relationen till dem.

Göran Harnesk är generalsekreterare för Riksförbundet Bris, Barnens rätt i samhället, dit varje år tiotusentals utsatta barn ringer.

Annons

Han håller med om att alltför många barn far illa för att samhället inte ingriper.

Han utgår från alla de samtal Bris får från barn som far illa.

- Barn är extremt lojala mot sina nära och kära men jag kan lugnt konstatera att det är för många barn och unga som kommer i kläm för länge. Samhället utgår från den vuxnes situation och vilja, säger Göran Harnesk.

De barn som ringer till Bris hjälptelefon är oftast lite äldre.

- Om vi inte lyssnar på dem och deras vilja, hur går det då för små barn som inte kan uttrycka sig? funderar Göran Harnesk.

Birgitta Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons