Annons

Fint VM-genrep av Duplantis – vann i Minsk

Armand Duplantis fick ett fint VM-genrep i Minsk.
I den vitryska huvudstaden blev det seger för "Mondo" i stavhoppet när Europa vann den första landskampen mot USA i "The Match".
Friidrott • Publicerad 10 september 2019
Armand Duplantis vann landskampen mellan USA och Europa i stavhopp på höjden 5,85.
Armand Duplantis vann landskampen mellan USA och Europa i stavhopp på höjden 5,85.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Med drygt två veckor kvar till friidrotts-VM visar Armand Duplantis att formen är god.

I det nya tävlingskonceptet "The Match" – en friidrottslandskamp över två dagar mellan Europa och USA – vann förra årets Europamästare stavhoppet i vitryska Minsk på höjden 5,85.

Annons

Varken amerikanen Sam Kendricks, som innehar världsårsbästat på 6,06, eller franske världsrekordhållaren Renaud Lavillenie fanns med i startfältet – men väl polske Piotr Lisek som i år hoppat två centimeter högre än Duplantis (6,02).

I "The Match" fick de för ovanlighetens skull betrakta varandra som lagkamrater snarare än konkurrenter – hur man än väljer att se på det så var det "Mondo" som hoppade högst i genrepet inför VM.

Lisek slutade tvåa i tävlingen på 5,80. När segern redan var klar gjorde Duplantis ett försök på sex meter, men rev och hade efter det hoppat färdigt. Detta på grund av tävlingens annorlunda upplägg som ger hopparna max åtta hopp var, förutsatt att de inte river tre gånger i följd.

Denna afton fick dock Armand Duplantis ursäkta. Kvällens stora höjdpunkt bjöd nämligen Fanny Roos på när hon satte nytt svenskt rekord i kula genom att stöta 19,06 meter.

Hur det gick i själva landskampen? Där var Europa klart starkast och vann över USA efter totalt 37 avverkade grenar med poängställningen 724,5–601,5.

VM i Doha, Qatar, inleds den 27 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons