Annons

Finländska bolag gör miljardaffärer i Ryssland

Finländska bolag har gjort affärer för miljardbelopp i Ryssland samtidigt som kriget i Ukraina fortgått.
Sedan den fullskaliga invasionen rör det sig om åtminstone 1,5 miljarder euro, motsvarande 17,7 miljarder kronor, enligt en granskning från Yle.
Ekonomi • Publicerad 4 juli 2023
Ryske oligarken Oleg Deripaska, sanktionerad av väst och storägare i aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. Arkivbild.
Ryske oligarken Oleg Deripaska, sanktionerad av väst och storägare i aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. Arkivbild.Foto: Dmitri Lovetsky AP/TT

Handeln gäller bland annat leveranser till ryska metallgruvor. Enligt en forskare i rysk energipolitik som Yle talat med har det ryska krigsmaskineriet kunnat dra nytta av affärerna i sin upprustning.

En del av pengarna har dessutom gått till bolag ägda av oligarker som befinner sig i Vladimir Putins nära krets, individer som omfattas av västvärldens sanktioner.

Annons

Bland dessa återfinns Oleg Deripaska, storägare i flera svenska företag – däribland aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, liksom nickelmiljardären Vladimir Potanin.

Informationen är hämtad från de ryska tullmyndigheterna. Listan inkluderar uppgifter om tiotals bolag och över 2 000 importer och exporter mellan Finland och Ryssland.

Statistiken omfattar främst tiden från krigets utbrott i februari 2022 till hösten 2022. Därefter finns enbart enstaka uppgifter då ryska myndigheter har dröjt med att ge ut information.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons