Annons

Finländsk stad slopar sista Leninstatyn

Finland • Publicerad 4 oktober 2022
Statyn av Vladimir Lenin plockas ned i Kotka, Finland.
Statyn av Vladimir Lenin plockas ned i Kotka, Finland.Foto: Sasu Makinen/AP/TT

Invånarna i hamnstaden Kotka i sydöstra Finland, inte långt från den ryska gränsen, har fått nog av Vladimir Lenin. Efter ökad press på stadsledningen i ljuset av kriget i Ukraina har den sista statyn av den ryske revolutionsledaren nu forslats bort, rapporterar Yle.

Brons- och granitbysten, som designades av en estnisk skulptör på slutet av 1970-talet, lyftes in i en lastbil och kördes till ett lagerhus som hör till ett museum. Museet ska nu ta ställning till huruvida den ska ställas ut eller ej, skriver Yle.

Annons

Den över två meter höga statyn tillverkades på uppdrag av Moskva och var en gåva från Tallinn, dåvarande huvudstad i Estniska SSR.

Även Åbo plockade ned en Leninstaty tidigare i år. I augusti togs en staty som Helsingfors fått i present av Sovjetunionen också ned.

Vladimir Lenin levde i flera omgångar i exil i Finland under tiden före den ryska revolutionen 1917.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons