Annons

Finland har diskuterat Nato med "nästan alla"

Finland har diskuterat ett möjligt Natomedlemskap med "nästan alla" av försvarsalliansens 30 medlemmar. Det säger landets utrikesminister Pekka Haavisto till Reuters.
Politik • Publicerad 4 april 2022
Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö. Arkivbild från ett möte i mars.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö. Arkivbild från ett möte i mars.Foto: Henrik Montgomery/TT

Finlands regering ska i mitten av april lämna sin analys av det säkerhetspolitiska läget till den finländska riksdagen. Analysen ser bland annat över för- och nackdelar med ett Natomedlemskap.

Den finländska statsledningen har de senaste veckorna haft intensiva samtal med andra världsledare om säkerhetsutvecklingen.

Annons

Under måndagen meddelade president Sauli Niinistö att han haft ett "positivt samtal" med Nato-allierade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

"Turkiet stöttar Finlands mål", skriver Niinistö på Twitter.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger nu till Reuters att Finland diskuterat ett möjligt Natomedlemskap med "nästan alla" av alliansens 30 medlemmar.

När Sauli Niinistö pratade med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg den 28 mars frågade han om detaljer och processens olika steg när Nato tar in nya medlemmar, skrev han på Facebook.

Niinistö har samtidigt fortsatt att ha kontakt med partiledarna i den finländska riksdagen. Under måndagen meddelade de i ett gemensamt uttalande med presidenten:

"Finlands säkerhet måste tryggas beslutsamt och enat. Samtidigt är det viktigt att ha nära kontakt och förbindelser mellan Finland och Sverige".

Även i Sverige gör regeringen en ny analys av det säkerhetspolitiska läget tillsammans med riksdagspartierna, där en del är att se över för- och nackdelar med en Natoansökan.

Analysarbetet ska utmynna i en offentlig rapport som ska presenteras senast den 31 maj.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons