Annons

Finland-Sverige 3–0 i EU

EU • Publicerad 13 juni 2019
Franske miljöpartisten Yannick Jadot (stående) är en av 41 EU-parlamentsledamöter som utsetts av sina partigrupper för att förhandla om framtida politik. Ingen svensk finns dock med. Arkivfoto.
Franske miljöpartisten Yannick Jadot (stående) är en av 41 EU-parlamentsledamöter som utsetts av sina partigrupper för att förhandla om framtida politik. Ingen svensk finns dock med. Arkivfoto.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

I ishockey-VM vann Finland mot Sverige först efter förlängning.

I EU-sammanhang blir det i stället klara 3–0, åtminstone när det gäller inflytande i EU-parlamentet.

Annons

Tre finländare men inte en enda svensk finns med när parlamentets fyra största partigrupper nu inleder detaljerade förhandlingar för att försöka bygga en ny majoritetsbas efter EU-valet.

Totalt har 41 ledamöter utsetts av sina partigrupper – konservativa EPP, socialdemokratiska S&D, liberala RE (tidigare Alde) och miljöpartistiska Gr/EFA – för att diskutera tunga frågor i fem olika arbetsgrupper, rapporterar nyhetssajten Politico Europe.

Den nordiska insynen i grupperna sköts av finländarna Nils Torvalds (ekonomi och handel), Miapetra Kumpula-Natri (digitalisering) och Heidi Hautala (utrikespolitik), samt även danske Jeppe Kofod (utrikespolitik). Inga nordbor ingår däremot i arbetsgrupperna om miljö och klimat samt asyl och migration.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons