Annons

Finland går in i "andra fas" av covid-19

Oron för en ny virusvåg stiger i Finland.
Efter tilltagande coronavirussiffror diskuteras nu nya restriktioner och smittskyddsåtgärder i landet.
Finland • Publicerad 6 augusti 2020
Vårdarbetare på Helsingfors flygplats väntar på inresande som ska testas för covid-19.
Vårdarbetare på Helsingfors flygplats väntar på inresande som ska testas för covid-19.Foto: Roni Rekomaa/AP/TT

I går konstaterades 29 nya fall av coronaviruset i Finland – fortfarande en förhållandevis låg siffra, men tillräcklig för att väcka oro kring en eventuell andra våg.

Under torsdagens pressträff om virusläget i landet diskuterades landets respons på ökningen.

Annons

– Situationen är extremt ömtålig. Huruvida vi kan förvänta oss en mindre eller större våg beror på hur vi nu svarar, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Social- och hälsovårdsministeriet (STM), och tillägger att Finland gått in i "en typ av andra fas".

Enligt STM härstammar de flesta nya bekräftade fallen från Sverige och Balkan.

De stigande smittsiffrorna har lett till diskussioner om eventuella nya restriktioner och rekommendationer kring exempelvis munskydd i kollektivtrafiken. Att införa obligatoriskt munskydd finns det dock ingen laglig grund för i Finland, enligt Hufvudstadsbladet.

– Frågan är i vilken situation det är vettigt att ge en officiell rekommendation om munskydd, säger STM:s Kirsti Varhila under pressträffen.

Finländarna uppmanas nu att jobba hemifrån i de fall där det är möjligt.

På torsdagen införde Finland även nya restriktioner kring inresor i landet, där Belgien, Nederländerna och Andorra sattes upp på landets röda lista. Sedan tidigare gäller två veckors obligatorisk isolering för inresande från Sverige och flera andra länder.

Under nästa vecka väntas en virusplan för hösten presenteras. Hittills har strax över 7 500 fall av coronaviruset konstaterats i Finland. 331 människor har avlidit.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons