Annons

Filmskapare ger pengar till abortlagsmotstånd

Filmskaparna JJ Abrams och Jordan Peele ska donera alla sina intäkter från sin kommande HBO-serie till arbetet mot Georgias hårda abortlagar.
Men samtidigt väljer de att spela in serien i delstaten.
Tv • Publicerad 12 maj 2019
Jordan Peele spelar in i Georgia, men vill bekämpa abortlagarna med sina inkomster. Arkivbild.
Jordan Peele spelar in i Georgia, men vill bekämpa abortlagarna med sina inkomster. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

I ett gemensamt uttalande fördömer de båda Hollywoodprofilerna abortlagarna i Georgia, som är bland de hårdaste i USA.

"Det här är en attack helt och hållet riktad mot kvinnor. Vi står enade med Stacey Abrams (en demokratisk politiker i delstaten) och de hårt arbetande invånarna i Georgia", skriver de enligt .

Annons

Bakgrunden är att Georgias republikanske guvernör i tisdags skrev under den så kallade "hjärtslagslagen", som förbjuder abort så snart hjärtljud hörts från fostret – vanligtvis runt sex veckor in i graviditeten.

Men lagen avskräcker inte Abrams och Peele tillräckligt för att låta bli att arbeta i delstaten. Om några veckor drar inspelningarna igång för deras gemensamma tv-projekt "Lovecraft country" för HBO.

Med låga skatter och levnadskostnader har Georgia på senare år lockat till sig allt fler film- och tv-inspelningar. Men i och med den nya lagen har några oberoende filmbolag tillsammans med flera skådespelare meddelat att de bojkottar inspelningar i delstaten. Bland dem finns stjärnor som Alec Baldwin, Don Cheadle, Ben Stiller, Mia Farrow och Amy Schumer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons