Annons

Fick metallbit i lungan hos tandläkaren – anmäls

En äldre persons besök hos tandläkaren slutade med att en metallbit hamnade i ena lungan och med akutoperation några dagar senare.
Vård • Publicerad 5 februari 2022
Instrument som används av en tandhygienist. Arkivbild.
Instrument som används av en tandhygienist. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Nu har folktandvården i regionen anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.

Det var en låsanordning till en så kallad blästerspets som lossnade och hamnade i en av patientens lungor i samband med behandling av en tandhygienist.

Annons

"Eftersom patienten hade svårt att meddela sig på grund av talsvårigheter, och inte heller uppvisade några symtom vid behandlingen, trodde tandhygienisten att låskolven hade hamnat någonstans i behandlingsrummet – som också genomsöktes", skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Några dagar senare märkte en anhörig att den drabbade personen hostade. Därefter kom det akuta sjukdomsförloppet – personen drabbades av lunginflammation – och operationen. Personen är ännu inte återställd.

Folktandvården har sett över rutinerna för hanteringen av instrumentet i fråga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons