Annons

FI ser behov av skärpt kryptoreglering

Finansinspektionen (FI) bedömer att svenska företags exponering mot den senaste tidens turbulens i kryptosektorn är begränsad.
Men en chef med ansvar för myndighetens tillsyn efterlyser skärpt reglering av sektorn.
Ekonomi • Publicerad 9 december 2022
Finansinspektionen ser behov av skärpt reglering av kryptosektorn. ArkivbildFoto: Bertil Ericson / TT

"I nuläget bedömer vi stabilitetsriskerna kopplat till kryptotillgångar som begränsade, men det är ett område vi håller under uppsikt. De stora riskerna vi ser idag är framförallt konsumentskyddsrisker", skriver Per Nordkvist, biträdande verksamhetsområdeschef för banktillsyn på FI, i ett mejl till TT.

"Kryptotillgångar är överlag oreglerade i Sverige i dag, och det finns behov av ytterligare reglering. Ett begränsat antal kryptoaktörer är dock registreringspliktiga hos FI under penningtvättsregelverket", tillägger han.

Annons

Men FI planerar inte att ta rygg på kollegorna i USA, där SEC i veckan krävt in redogörelser från börsbolag om exponering mot sektorn i kölvattnet på kraschen för kryptoimperiet FTX.

"Nej, det är inte aktuellt i nuläget givet den bedömning vi gör av de svenska företagens exponeringar", skriver Nordkvist.

Enligt Nordkvist välkomnar FI den kommande EU-regleringen av handeln med kryptotillgångar, som FI varit med att utforma.

"Regleringen kommer dock inte att lösa alla problem som finns på kryptomarknaden i dag, och vi hänvisar konsumenter till våra varningar", skriver han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons