Annons

FI om bankskatt: Bättre men fortsatt dåligt

Ekonomi • Publicerad 11 juni 2021
FI:s generaldirektör Erik Thedéen är fortsatt kritisk till bankskatten. Arkivbild.
FI:s generaldirektör Erik Thedéen är fortsatt kritisk till bankskatten. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det något ändrade regeringsförslaget om bankskatt är bättre, men fortsatt dåligt utformat, tycker Finansinspektionen (FI) i sitt remissvar.

Om regeringens syfte att stärka statsfinanserna med riskskatten, som den egentligen kallas, har FI inga synpunkter på. Men motivet att skatten skulle motverka risker i banksystemet, ger myndigheten inte mycket för. Det utlåtandet gav Finansinspektionen redan i höstas när förslag till riskskatt då lades fram.

Annons

I maj kom ett reviderat förslag från regeringen.

Bättre, men fortsatt dåligt. Det finns mer effektiva sätt att stärka stabiliteten i banksystemet, kan FI:s svar sammanfattas som.

Skatten på bankerna, utformat som en procentsats på skulderna, väntas dra in 5-6 miljarder kronor per år, pengar som enligt regeringen ska användas till ökade satsningar på försvaret.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons