Annons

Feskekörka stängs – framtiden oviss

Få byggnader är så förknippade med Göteborg som Feskekörka, där det sålts fisk sedan 1874.
Men snart kan den eran vara över.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2019
Feskekörka i Göteborg, år 1991. Arkivbild.
Feskekörka i Göteborg, år 1991. Arkivbild.Foto: Jonas Lodin

I början av nästa år stängs den kyrklika byggnaden vid Rosenlundsgatan i centrala Göteborg på obestämd tid. En genomgripande upprustning väntar. Vad lokalerna ska användas till därefter är oklart.

– Vi har inte fått några besked alls, säger Jonas Wickstrand, vars familjeföretag sålt fisk i Feskekörka sedan 1954.

Oklar framtid

Annons

Det kommunala fastighetsbolaget Higab skriver att man parallellt med renoveringen kommer att ta fram förslag för möjlig framtida utveckling av Feskekörka:

"Målet är att skapa förutsättningar för en verksamhet som, i samklang med byggnadens kulturhistoriska betydelse, kan skapa så goda värden som möjligt för verksamhetsutövare, Higab och Göteborg som stad."

Exakt vad det innebär har Jonas Wickstrand ingen aning om.

– Den nya styrelsen har klubbat stängning för renovering. Sedan har vi inte hört något mer alls, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte alls hur de tänker. Vi har blivit helt exkluderade.

Higabs fastighetschef Johan Carlsson säger att det inte är säkert att det blir någon fiskförsäljning i Feskekörka i framtiden.

– Svårt att säga i dagsläget, men byggnaden andas fisk, så vi har med oss den frågan i arbetet, säger han.

"Symbolen för Göteborg"

Jonas Wickstrand är för den välbehövliga renoveringen, men är rädd att Higab ska slussa bort fiskhandlarna från Feskekörka för gott, vilket han anser vore ett övergrepp mot företagarna och ett haveri för Göteborg. Hans nystartade Facebookgrupp "Rädda Feskekörka" har på 13 timmar fått fler än 6 000 medlemmar.

– Feskekörka är ju symbolen för Göteborg, säger Jonas Wickstrand.

– Det är ju den äldsta byggnaden som fortfarande drivs i samma anda som den är skapt för. Feskekörka är ju faktiskt äldre än saluhallen, och det är fortfarande fiskhandel där.

Johannes Cleris/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons