Annons

Femtusen mindre i pension till utlandsfödda

Ekonomi • Publicerad 5 maj 2021
Enligt Pensionsmyndigheten får utlandsfödda i snitt 5|000 kronor mindre i månaden att leva för. Arkivbild.
Enligt Pensionsmyndigheten får utlandsfödda i snitt 5|000 kronor mindre i månaden att leva för. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Personer som är födda utomlands och som nyligen har gått i pension får i snitt 5 000 kronor mindre att leva på i månaden jämfört med personer födda i Sverige. Det visar statistik som Pensionsmyndigheten har tagit fram på uppdrag av Sveriges Radio Ekot.

Statistiken bygger på alla i Sverige som 2019 var mellan 66 och 70 år gamla, och som hade gått i pension efter 65 års ålder. Alla olika sorters pension har räknats med, liksom eventuella statliga bidrag som bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Annons

I genomsnitt har personer födda i Sverige 17 823 kronor att leva på efter skatt, för de utlandsfödda är den siffran 12 663 kronor.

– Överraskande lågt, säger Jan Andersson, som är förste vice ordförande i Pensionärernas Riksorganisation, till radion.

Skillnaderna beror delvis på att många utlandsfödda inte har hunnit arbeta ihop till pensionen under lika många år, och bland de som har haft svensk inkomst i över 30 år är skillnaden inte lika stor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons