Annons

Femton personer drunknade i juni

Samhälle • Publicerad 6 juli 2023
Svenska livräddningssällskapet rekommenderar att använda livboj eller liknande när du ska rädda någon som är på väg att drunkna för att inte själv bli nedtryckt i vattnet. Arkivbild.
Svenska livräddningssällskapet rekommenderar att använda livboj eller liknande när du ska rädda någon som är på väg att drunkna för att inte själv bli nedtryckt i vattnet. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Totalt 15 personer dog genom drunkning i juni 2023, visar Svenska Livräddningssällskapets (SLS) preliminära statistik. Det är lika många som i juni förra året. Hittills i år har totalt 35 personer omkommit vid drunkningsolyckor, jämfört med 26 personer för 2022.

Antalet drunkningar ökar markant i och med varmt och soligt väder och antalet drunkningar på badanläggningar verkar inte minska, konstaterar SLS.

Annons

"En mycket olycklig utveckling som förhoppningsvis kan brytas innan en tragisk trend tvingas konstateras", skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Fakta: Vatten-vett

1. Testa simkunnigheten varje år.

2. Bada aldrig ensam.

3. Lägg bort mobilen, särskilt när du har uppsikt över barn.

4. Simma längs med stranden i stället för utåt, då bottnar du alltid

5. Om olyckan inträffar använd livräddningsredskap, till exempel en livboj, mellan dig och den du ska rädda så du inte blir nedtryckt själv.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons