Annons

Fem saker att hålla koll på under valnatten

Med världens ögon riktade mot sig står USA sannolikt inför en historiskt lång natts färd mot valresultat. Men det finns några saker som kan bli indikatorer på vem som kommer att vinna, samt hur den närmaste tiden kommer att bli. Håll utkik efter dessa:
USA • Publicerad 3 november 2020
President Donald Trump kampanjade in i det sista, här i Grand Rapids i Michigan.
President Donald Trump kampanjade in i det sista, här i Grand Rapids i Michigan.Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, tidigare vid Uppsala universitet. Arkivbild.
Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, tidigare vid Uppsala universitet. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Trump tappar i sina väljargrupper.

När vallokalerna stänger på östkusten strax efter midnatt svensk tid börjar de första vallokalsundersökningarna att komma. Intressant är då att se hur president Donald Trump står sig i de väljargrupper där han var starkare än Hillary Clinton i valet 2016. Både de grupper han nätt och jämnt tog hem, till exempel väljare över 65 år och förortsbor, och de som han vann med god marginal: Vita kvinnor och vita lågutbildade.

Annons

– Det är speciellt intressant att se var gruppen äldre väljare lägger sina röster. Bland dem brukar Republikanerna ha övervikt, men Joe Biden verkar ha vänt på det, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, till TT.

Ser Biden ut att bli stark i Trumpgruppen lågutbildade vita, så kan det vara en indikator på att han gör ett bra val. Om Trump ser ut att ta hem gruppen latinamerikanska väljare, så kan det å andra sidan tyda på att det går bra för presidenten.

– Men framför allt tycker jag att man ska man titta på gruppen kvinnor. Hur de röstar kan bli avgörande, säger Erik Åsard.

.

Ett tydligt resultat i Florida.

Delstaten Florida avgjorde valet 2016 och Florida kan bli avgörande även i år, med sina många elektorer. I opinionsundersökningar är det jämnt mellan kandidaterna. Den soliga delstaten har ett sedan tidigare väl utbyggt system för förtidsröstning och vallagar som tillåter att börja räkna förtidsröster innan vallokalerna stängt, till skillnad från i en rad andra delstater. Sannolikt kommer resultaten från Florida alltså att vara några av de allra första – och en tydlig indikation på hur valet slutar, säger Erik Åsard. Framför allt Donald Trump har inte råd att förlora Florida, som han vann med en ytterst liten marginal 2016.

– Om Joe Biden vinner Florida, då tror jag att han vinner hela valet, säger Åsard.

Om Trump i stället tar hem Florida, då kan det tyda på att hans stöd är starkare än vad opinionsmätningarna hittills visat.

.

Otippade vinster i Mellanvästern.

Annons

Blir det väldigt jämnt i Florida, då är det i Mellanvästern det avgörs, säger Erik Åsard. Men om Florida väntas ha ett valresultat på onsdag morgon svensk tid, så kan det ta betydligt längre tid innan alla förhandsröster är räknade i Mellanvästern. De delstater som kan säga något avgörande om hur valet ska sluta är till exempel Wisconsin och Pennsylvania.

– Pennsylvania är superviktig. Trumpkampanjen har riktat in sig på den delstaten de senaste dagarna, säger Åsard.

.

Rösträkningen drar ut på tiden.

Lita inte på dem som utropar en vinnare tidigt. Detta val riskerar att blir en riktig långbänk och saker kan ändras ända till slutet av rösträkningen. Uppåt 100 miljoner amerikaner har förtidsröstat – enormt många fler än vid tidigare val – vilket utgör en stor utmaning för många delstater. Och en utdragen rösträkning riskerar att skapa frustration. Särskilt om de stater där rösterna räknas snabbt är jämna och resten drar ut på tiden.

– Om det blir jämnt i en vägmästarstat, så kan det bli så att någon kandidat går till domstol för stoppa räkningen av förhandsrösterna eller för att kräva att de ska räknas om, säger Erik Åsard.

Då kan motståndaren överklaga och valresultatet komma att dröja och/eller avgöras i domstol, vilket presidenten öppnat för vid flera tillfällen.

.

Donald Trump agerar.

Det scenario där Republikanerna först ser ut att ha försprång i nyckelstater, då republikanska väljare i större utsträckning röstar i vallokal, men sedan tappar när förtidsrösterna tillkommer då de tenderar att bestå främst av demokratröster, kallas “det blå skiftet”. Det, i kombination med en utdragen rösträkning, kan spela i händerna på dem som vill måla ut valet som “riggat” och ifrågasätta den stora mängden förtidsröster. Bland annat forskare från Florida International University varnar för att det kan tjäna som en grund för att så tvivel kring hela valet och dess resultat.

Annons

Men det spelar egentligen ingen roll vad kandidater säger eller gör, för det finns lagar och processer på plats som kommer att sätta stopp för att saker går illa, lugnar Erik Åsard.

– Det farliga är om det skulle bli upplopp och kravaller och våldsamheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons