Annons

Fem nya invalda i FN:s säkerhetsråd

FN • Publicerad 12 juni 2021
FN:s säkerhetsråd har sitt säte i FN-skrapan i New York.
FN:s säkerhetsråd har sitt säte i FN-skrapan i New York.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Albanien, Brasilien, Gabon, Ghana och Förenade arabemiraten. De är de nya icke-permanenta medlemmar som tar plats i FN:s säkerhetsråd 2022-23, skriver världssamfundet på sin hemsida.

De fem länderna röstades fram av FN:s generalförsamling på fredagen. Förenade arabemiratens plats vid det hästskoformade rådsbordet i FN-skrapan i New York är kontroversiellt, då landet anses ha intressen i bland annat konflikten i Jemen.

Annons

För Albanien blir det premiär i säkerhetsrådet.

FN:s säkerhetsråd har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN.

Rådet har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut. Vetorätten har kritiserats hårt de senaste åren eftersom det ofta sätter käppar i hjulet för rådets möjligheter att agera i internationella konflikter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons