Annons

Fem nya dödsfall med covid-19

Fem nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 002 smittade avlidit i landet.
Coronaviruset • Publicerad 5 november 2020
Mycket tyder på att den nedåtgående trenden med färre avlidna i covid-19 är bruten. Arkivbild.
Mycket tyder på att den nedåtgående trenden med färre avlidna i covid-19 är bruten. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

I tisdags redovisades 31 nya dödsfall, och på onsdagen ytterligare 28. Från att som i slutet av sommaren och en bit in på hösten ha legat på ett–två dödsfall per dag, är snittet från mitten av oktober väsentligt högre.

Sammanlagt har 141 764 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Annons

– Vi ser fortsatt en ökning globalt sett av fall av covid-19, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Precis som tidigare är epicentrumet för smittspridningen i Europa och USA.

– Tittar man i Norden så ser vi att vi inte riktigt har samma situation som i övriga Europa, säger Tegmark Wisell men poängterar ändå att det i vissa regioner finns mycket smitta.

De senaste veckorna har totalt 8 av landets 21 regioner infört skärpta lokala restriktioner. I Halland, Jönköping, Skåne, Stockholm, Uppsala, Örebro, Östergötland och Västra Götaland avråds invånarna från att exempelvis resa kollektivt och från att besöka inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum och museer, och att undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor med.

Under torsdagen meddelade också Region Kronoberg att skärpta allmänna råd kommer att införas i länet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons