Annons

Fem inför rätta för mordförsök på advokat

Två gånger försökte kvinnan i 50-årsåldern få den kände advokaten mördad. På måndagen inleddes rättegången mot henne och fyra andra personer för inblandning i mordförsöken.
Brott • Publicerad 2 november 2020
I dag inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt mot fem personer som misstänks för inblandning i två mordförsök på en känd advokat.Foto: Jessica Gow/TT

– Hon har haft en strävan att få honom dödad, sade åklagaren Lucas Eriksson när rättegången inleddes, rapporterar Expressen.

Advokaten kom precis ut ur hissen utanför sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm den 6 september 2019 när en pistolbeväpnad man sköt honom i buken. Ytterligare ett skott avlossades som träffade advokatens väska.

Annons

Advokaten fick livshotande skador av skottet, men kunde efter en tid återgå i arbete.

I somras dömdes en 54-årig man till 14 års fängelse för mordförsöket. Men det var inte över med det.

Gav uppdrag

En kvinna i 50-årsåldern och en man i samma ålder misstänks för inblandning i mordförsöket på Kungsholmen förra hösten. Mannen ska ha varit "uppbackning" till den tidigare dömde skytten. Kvinnan misstänks för att ha gett männen uppdraget att döda advokaten och försett dem med information om offret.

Kvinnan är också åtalad för att hösten 2018, tillsammans med en kvinna i 35-årsåldern, uppdragit åt två män i 20-årsåldern att mot betalning döda advokaten.

De unga männen ska ha åtagit sig att utföra mordet men brottet utfördes aldrig.

Hyrde mördare

De båda kvinnorna ska enligt åtalet ha betalat de två männen cirka 50 000 kronor för brottet och "täckande av kostnader för brottets utförande". Kvinnorna ska också ha inhandlat en kniv som de överlämnat till männen. Enligt åtalet var kniven "särskilt ägnad att användas som hjälpmedel vid det planerade mordet".

De två kvinnorna och männen åtalas för stämpling till mord och förberedelse till mord.

Rättegången som inleddes på måndagen beräknas pågå i fem veckor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons