Annons

Fem gripna för vapenbrott efter musikvideo

Fem unga män som enligt polisen kopplas till kriminella nätverk i södra Stockholm greps för grovt vapenbrott i ett tillslag under torsdagen.
En musikvideo föranledde insatsen.
Brott • Publicerad 6 oktober 2022
Polisen slog till på fem olika adresser i södar Stockholm under torsdagsmorgonen. Arkivbild.
Polisen slog till på fem olika adresser i södar Stockholm under torsdagsmorgonen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen grep männen efter att ha slagit till på fem adresser i södra Stockholm under morgonen. Männen har enligt polisen kopplingar till kriminella nätverk och är tidigare dömda för bland annat narkotikabrott och våldsbrott.

"Insatsen genomfördes riktat i konfliktmiljön i Vårberg och är kopplad till en musikvideo som publicerats på flera kanaler. Samtliga gripna har kopplingar till musikvideon på olika sätt", säger Sofie Sundman, gruppchef i lokalpolisområde Skärholmen, i ett pressmeddelande.

Har anhållits

Annons

Åklagare Petra Götell har anhållit fyra av männen för grovt vapenbrott och en för medhjälp till det. Torsdagens tillslag gjordes med anledning av musikvideon, säger Götell.

TT: Har de viftat med vapen i musikvideon?

– Det skulle kunna vara så, säger hon.

I flera andra uppmärksammade ärenden, bland annat kopplat till ett mord på en tolvårig flicka i Botkyrka sommaren 2020, har musikvideor använts som bevis i domstol. Götell ser även att det kan bli aktuellt här.

– Absolut.

– Rent generellt är det så att har man vapen i exempelvis en musikvideo kan även polisen upptäcka sådant, säger hon.

"Nytänkande"

David Sund, operationsledare hos polisen i Skärholmen, säger att det är ett bra exempel på hur man med "innovation och nytänkande" kan slå mot organiserad brottslighet.

"Vårt primära uppdrag är att unga vuxna män slutar skjuta på varandra och det gör vi mest effektivt genom att utreda de grova vapenbrotten", säger han i en kommentar.

Det är oklart hur männen ställer sig till misstankarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons