Annons

Felet löst – men stora förseningar i tågtrafiken

Två nedrivna kontaktledningar orsakade omfattande störningar i tågtrafiken på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö på torsdagen.
Elfelen var åtgärdade vid 21-tiden, men resenärer får räkna med förseningar.
Transporter • Publicerad 10 augusti 2023
Många resenärer på Stockholms centralstation har på torsdagen fått vänta extra på att komma iväg på sina tåg.
Många resenärer på Stockholms centralstation har på torsdagen fått vänta extra på att komma iväg på sina tåg.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Det kommer att vara följdförseningar i flera timmar. Nu står många tåg på fel ställen, de är inte där de borde vara enligt tidtabellerna, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Trafikverket meddelade strax före klockan 21 att både reparationsarbetet i Skebokvarn utanför Flen och i Mölnbo utanför Gnesta var klart.

Annons

Minst fem tåg fanns på den berörda sträckan under torsdagseftermiddagen och samtliga fick utrymmas. Trafikverket tog även hjälp av diesellok för att bogsera bort de tomma tågen som inte kunde köra för egen maskin på grund av elfelen.

– Loken kallades in i ett tidigt skede, säger Wolffram.

Passagerare evakuerades

Problemen började vid 14-tiden. Enligt Trafikverket är det antagligen ett tåg som har rivit ned ledningarna.

– Jag skulle gissa att det inte har med vädret att göra för stambanorna är inte så väderkänsliga och vädret är rätt lugnt i det här området. Det står inte heller träd i närheten där det här har skett, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Under torsdagseftermiddagen och kvällen ledde SJ om sina Göteborgståg via Eskilstuna och sina Malmötåg över Nyköping.

Pendeltågen påverkade

Passagerarna på tre av SJ:s tåg – i Skebokvarn, Järna och Gnesta – fick evakueras när tågen stod stilla. Vid 20-tiden hade personerna bussats iväg från platsen.

– Alla har kommit vidare, säger Anders Edgren på SJ:s pressjour.

Stoppet påverkade även pendeltågen i Stockholmsregionen, där MTR fick sätta in ersättningsbussar mellan Gnesta och Södertälje.

Även Mälartåg på sträckan mellan Stockholm och Hallsberg berördes.

MTR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg leddes om via Eskilstuna, med förseningar som följd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons