Annons

Fel kameraövervaka brandmän dygnet runt

Det var fel att kameraövervaka brandstationer i Östra Skaraborg dygnet runt. Det slår Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) fast efter en granskning.
Övervakning • Publicerad 10 juni 2021
Det var fel att kameraövervaka brandstationer i Östra Skaraborg dygnet runt. Det slår Integritetsskyddsmyndigheten fast efter en granskning. Arkivbild.
Det var fel att kameraövervaka brandstationer i Östra Skaraborg dygnet runt. Det slår Integritetsskyddsmyndigheten fast efter en granskning. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

På flera brandstationer i Östra Skaraborg installerades kameraövervakning för en tid sedan. Kamerorna var igång dygnet runt och filmade bland annat utrymmen där brandmännen byter om vid utryckning. Räddningstjänsten Östra Skaraborg uppger i sin inlaga till IMY att bevakningen egentligen bara behövs då det sker ett larm.

IMY har gjort en tillsyn av kamerabevakningen och konstaterar att dygnetruntbevakning av personalen är alltför långtgående.

Annons

– I synnerhet när den uppges inte vara nödvändig, säger Jenny Bård.

IMY slår fast att övervakningen bör begränsas så att den endast är aktiverad vid larm och att delar av platsen för ombyte bör maskeras. Myndigheten utfärdar en administrativ sanktionsavgift på 350 000 kronor mot Direktionen för Räddningstjänsten Östra Skaraborg. Kamerabevakningen har nyligen upphört.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons