Annons

Turkiet: Fler fartyg får lämna Ukraina

Ytterligare 17 spannmålsfartyg väntar på att få lämna de ukrainska hamnarna.
Tre av dem kommer att lämna Ukraina under fredagen, uppger Turkiet.
Ukraina • Publicerad 4 augusti 2022
Fartyget Razoni fick segla vidare mot Libanon i onsdags efter att lasten blivit inspekterad och godkänd utanför Istanbul, Turkiet.
Fartyget Razoni fick segla vidare mot Libanon i onsdags efter att lasten blivit inspekterad och godkänd utanför Istanbul, Turkiet.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

På onsdagen kunde det första fartyget lastat med ukrainskt spannmål segla vidare från Bosporen i Turkiet mot Tripoli i Libanon efter att lasten godkänts av ett tjugotal inspektörer.

Och om allt går som planerat får det sällskap under fredagen.

Annons

"Det är planerat att tre fartyg ska lämna Ukraina i morgon", säger Turkiets försvarsminister Hulusi Akar enligt Turkiets statliga nyhetsbyrå Anatolia. Uppgifterna har inte bekräftats.

De tre ingår bland de 17 ukrainska fartyg som står lastade och redo för avfärd. De har inte kunnat lämnat Ukraina under de senaste två dygnen. Ingen har heller förklarat vad förseningen beror på, skriver nyhetsbyrån AP.

– Ytterligare fartyg är redan redo för avgång. De kommer att avgå i enlighet med det överenskomna schemat från de hamnar som är en del av spannmålsavtalet, och vi hoppas att allt fungerar och att Ryssland inte kommer att vidta några åtgärder som skulle förstöra dessa överenskommelser, sade den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba på onsdagen.

Överenskommelsen som både Ukraina och Ryssland skrev under med Turkiet och FN slår fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – ska garanteras säker passage genom Svarta havet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons