Annons

Färre startar eget i Ukrainakrigets spår

Markant färre nya företag registrerades i februari och mars jämfört med samma månader i fjol, enligt Bolagsverket.
Sannolikt ligger oro för kriget i Ukraina bakom minskningen.
Ekonomi • Publicerad 3 april 2022
Färre nya företag registrerades i Sverige efter Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.
Färre nya företag registrerades i Sverige efter Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter en positiv inledning i januari då 7 294 nya företag registrerades – en ökning med 14,5 procent jämfört med motsvarande period i fjol – bröts utvecklingen.

I februari minskade antalet nyregistreringar med 6,3 procent och i mars med 4,7 procent jämfört med samma månader 2021, enligt statistik från Bolagsverket som Visma Spcs sammanställt.

Annons

Det gör att nyföretagandet under det första kvartalet faller till samma nivå som motsvarande period i fjol.

I 8 av 21 län minskade nyregistreringarna. Störst var minskningen på Gotland med 32 procent. Därefter kommer Jönköpings län med 14 procents nedgång och Östergötland där minskningen var 11 procent.

I Blekinge däremot ökade nyföretagandet med 23 procent.

Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari pekas ut som sannolik orsak till nedgången. Kriget har lett till stigande kostnader och fallande efterfrågan för många av landets företag.

"Det är skarpt läge för många små företag i Sverige just nu. Småföretagen är landets ryggrad och en förutsättning för att svensk ekonomi ska fortsätta att vara stark – nu måste regeringen ta till extraordinära åtgärder för att stötta dem", säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons