Annons

Färre söker tillstånd för mineralprospektering

Ekonomi • Publicerad 8 januari 2020
Planer på nya gruvor möter ofta protester och överklagas. Bilden är från en protest mot gruvplaner i Kallak utanför Jokkmokk. Arkivbild.
Planer på nya gruvor möter ofta protester och överklagas. Bilden är från en protest mot gruvplaner i Kallak utanför Jokkmokk. Arkivbild.Foto: Carl-Johan Utsi / TT

För andra året i rad sjunker intresset för att leta mineraler i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

För så kallad mineralprospektering krävs tillstånd och enligt siffror från den tillståndsgivande myndigheten Bergstaten inkom förra året 130 ansökningar om undersökningstillstånd. Det kan jämföras med 166 ansökningar 2018 och 227 stycken 2017.

Annons

Enligt Tobias Persson, analytiker vid myndigheten Tillväxtanalys, är en stark anledning till det minskade antalet ansökningar att tillståndsprocessen i Sverige bedöms som väldigt osäker.

– Det betyder att mycket av kapitalet och de investeringarna har gått till andra regioner i stället, säger Tobias Persson till Ekot.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons