Annons

Färre sjöräddningsinsatser i fjol

Olyckor • Publicerad 7 februari 2020
Sjöfartsverkets räddningshelikopter. Arkivbild.
Sjöfartsverkets räddningshelikopter. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I fjol genomförde Sjöfartsverket 1 134 sjöräddningsinsatser i Sverige. Det innebär en minskning med åtta procent jämfört med föregående år.

Liksom tidigare år var juli den mest hektiska månaden med 282 insatser, trots att minskningen under den månaden var störst (24 procent). Juni var näst mest belastad i form av 199 insatser och i augusti genomfördes 161 insatser.

Annons

Flest sjöräddningsinsatser i fjol gjordes i Västra Götalands län, med 244, medan 232 genomfördes i Stockholms län följt av Skåne med 145.

Fritidsbåtar var de överlägset vanligaste föremålen för räddning även i fjol med 726 insatser, följt av nödställda personer utan farkost (163) och handelsfartyg med 139 insatser.

När det gäller orsakerna till larm var motor- eller propellerhaverier vanligast med 204 insatser följt av grundstötning med 164.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons