Annons

Färre lokförare ersätts efter dödsolyckor

Varje år dör mellan 60 och 100 personer sedan de blivit påkörda av tåg. Men utbetalningar till lokförarna, som i många fall mår psykiskt dåligt efter påkörningarna, har blivit färre.
Arbete • Publicerad 10 maj 2021
Många lokförare mår dåligt efter en olycka. Arkivbild.
Många lokförare mår dåligt efter en olycka. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Fackliga Sekotidningen skriver att 83 personer dog 2016 efter att ha blivit påkörda av tåg. Ofta rör det sig om självmord.

Samma år delade Afa Försäkring ut ersättning för sveda och värk till 24 lokförare. 2019 dog 112 personer i spårolyckor, men då betalades försäkringsbolaget bara ut ersättning till 12 personer.

Annons

Vad minskningen beror på är svårt att svara på, skriver Afa Försäkring till tidningen: ”Tyvärr är detta ingenting vi kan ta fram. Vi har inte tillräckligt bra information om till exempel händelsetyp (som påkörningsolycka) för avslag på olycksfall”.

Detta kritiseras av en lokförare som Sekotidningen pratat med.

– Det är allvar för mig och många av mina kollegor som farit illa. Vi har ingen annan försäkring som täcker detta. Den här ersättningen borde ges direkt utan att man ska behöva ansöka om den, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons