Annons

Färre kortbedrägerier – negativ trend bruten

Brott • Publicerad 11 juli 2020
Antalet anmälda kortbedrägerier har det senaste halvåret minskat med 28 procent jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, rapporterar Ekot. Arkivbild.
Antalet anmälda kortbedrägerier har det senaste halvåret minskat med 28 procent jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, rapporterar Ekot. Arkivbild.Foto: Johansen, Erik

Antalet anmälda kortbedrägerier har det senaste halvåret minskat med 28 procent jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kortbedrägerier utgör 44 procent av alla bedrägeribrott och har ökat stort de senaste tio åren. Men nu har alltså trenden vänt det senaste halvåret.

Annons

En förklaring tros vara att konsumenter i dag är mer säkerhetsmedvetna när de handlar på nätet. Lotta Mauritzon som arbetar brottsförebyggande på polisens nationella bedrägericenter, lyfter även att polisen samarbetat med banker för att få e-handlare att införa nya säkerhetsrutiner.

Ett nytt EU-direktiv har också bidragit.

– Efter 31 december i år så måste man använda sig av ytterligare verifieringssteg. Till exempel, att du får en kod per sms som du måste ange när du gör ett köp, eller att du behöver legitimera dig med e-legitimation. Sen har både polisen och bankerna arbetat aktivt för att öka säkerheten, säger Lotta Mauritzon till Ekot.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons