Annons

Färre fjällräddningar i sommar än tidigare år

Olycka • Publicerad 12 augusti 2022
Augusti är den månad då det varit flest fjällräddningar. Arkivbild.
Augusti är den månad då det varit flest fjällräddningar. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

Fjällräddningen har haft en lugnare sommar i år än de senaste fyra åren. Mellan den 1 juni och den 8 augusti ryckte de ut 58 gånger – 29 gånger mindre än under samma period förra året.

"Från att ha haft en topp under 2020 har det blivit färre fjällräddningar. Det kan finns många faktorer som spelar in, exempelvis väder, pandemi och befolkningens resvanor", skriver Lars Ragnvaldsson, verksamhetssamordnare inom polisens räddningstjänstgrupp, i ett pressmeddelande.

Annons

Under de senaste fem åren har augusti varit den månad som flest fjällräddningar genomförts. September är också en populär månad att fjällvandra i, skriver polisen.

"Det är nu som många plockar bär och svamp. Man bör vara medveten om att vädret kan skifta snabb och minusgrader är inte ovanligt i högre terräng"

Fjällräddningen håller till i de fyra fjällänen, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. De kallas oftast ut på grund av fallskador eller sjukdomstillstånd.

Fakta: Fjällräddning

Fjällräddningar 1 juni – 8 augusti:

2019: 77

2020: 95

2021: 87

2022: 58

Källa: Polisen.se

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons