Annons

Färre fall av prostatacancer upptäckta under corona

Under coronapandemins första våg mellan mars och juni 2020 diagnosticerades 36 procent färre män med prostatacancer jämfört med motsvarande period 2017-2019. Det visar en studie ledd av forskare vid Uppsala universitet.
Vård • Publicerad 2 maj 2021
PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Arkivbild.
PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Arkivbild.Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Störst skillnad sågs hos män över 75 år, där minskningen var 51 procent. Orsaken tros vara att äldre personer följt Folkhälsomyndighetens råd om att minimera sina sociala kontakter och att avstå från icke akut vård. Antalet som fick behandling mot sjukdomen påverkades dock inte.

Studien baseras på Nationella prostatacancerregistret som samlar 98 procent av de 10 000 män som årligen får diagnosen.

Annons

"Vilken inverkan nedgången kommer att ha på prognosen för män som inte fick sin cancer diagnostiserad under 2020 beror nu till del på om vården får chans att ’hinna ikapp’ att diagnostisera dem. Eftersom prostatacancer utvecklas långsamt är det rimligt att tro att en viss försening kommer att ha en liten effekt", säger Pär Stattin, professor i urologi, i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Urology.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons