Annons

Fängslad svensk i Ecuador begär borgen

Politik • Publicerad 11 maj 2019
Den 36-årige svensken som sitter häktad i Ecuador är vän till Wikileaksgrundaren Julian Assange. Arkivbild.
Den 36-årige svensken som sitter häktad i Ecuador är vän till Wikileaksgrundaren Julian Assange. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Den 36-årige svensk som har suttit häktad i Ecuador i en månads tid begär via sitt juridiska ombud att få släppas mot borgen.

– Det är svårt att ha en säker uppfattning, men enligt advokaten finns alla juridiska villkor för att en borgen ska kunna beviljas och förhoppningen är såklart att det blir så, säger mannens pappa till TT.

Annons

Den häktade svensken står ännu inte formellt anklagad för något brott. Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har tidigare sagt att han är misstänkt för dataintrång. Det har också framförts misstankar om att han haft samröre med Wikileaksgrundaren Julian Assange, men enligt föräldrarna och advokaten har han inte någonting med Wikileaks att göra.

– När det gäller häktningen och den överklagade häktningsförhandlingen så är det inte bara juridik, utan det känns som att det finns en politisk nivå som spelar in, säger 36-åringens pappa.

Den 23 april besökte representanter för svenska utrikesdepartementet Ecuadors ambassadör i Stockholm för att bringa klarhet i anklagelserna mot mannen, men UD har inte velat kommentera vad som sades under mötet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons