Annons

Fängelse för tjuvjägare som dödade elefanter

Indonesien • Publicerad 27 januari 2022
En elefantkalv som förlorat halva snabeln efter att ha fastnat i en fälla i Aceh i Indonesien. Kalven dog senare av sina skador. Arkivbild.
En elefantkalv som förlorat halva snabeln efter att ha fastnat i en fälla i Aceh i Indonesien. Kalven dog senare av sina skador. Arkivbild.Foto: Munandar/AP/TT

Elva tjuvjägare har av en indonesisk domstol dömts till fängelsestraff på mellan tio månader och tre och ett halvt år. Männen dödade 2020 fem utrotningshotade sumatraelefanter.

Myndigheterna hittade djuren, som dödats med elström, vid en palmplantage i en avlägsen by i provinsen Aceh. Elefanternas betar hade avlägsnats.

Annons

Utredningen har pågått sedan dess. Männen greps i augusti och september i fjol.

På senare år har flera sumatraelefanter dödats med gift, elektricitet eller halshuggning av tjuvjägare för betarnas skull. I november dog en elefantkalv efter att ha förlorat halva snabeln sedan den fastnat i en fälla, och i juli hittades en elefant som förgiftats och vars huvud huggits av.

Endast cirka 500 sumatraelefanter uppskattas finnas kvar i regionen. Arten uppgraderades 2012 från "hotad" till "akut hotad".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons