Annons

Familjevecka kan dröja - även om beslut fattas

Politik • Publicerad 28 januari 2021
När statsminister Stefan Löfven (S) presenterade valmanifestet 2018 ingick familjeveckan – men nu meddelar Försäkringskassan att ett införande lär dröja till efter valet 2022. Arkivbild.
När statsminister Stefan Löfven (S) presenterade valmanifestet 2018 ingick familjeveckan – men nu meddelar Försäkringskassan att ett införande lär dröja till efter valet 2022. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Införandet av en så kallad familjevecka, som ska ge föräldrar mer tid med sina barn, är en punkt i Januariavtalet mellan regeringen, C och L. Det är också en av Socialdemokraternas prioriterade vallöften.

Enligt ett förslag som är ute på remiss ska ett första steg tas i april 2022, hur exakt det blir avgörs dock inte förrän i höstens budgetförhandlingar. Men även om ett beslut klubbas kommer familjeveckan inte hinna införas innan valet 2022, rapporterar Ekot.

Annons

I sitt remissvar konstaterar nämligen Försäkringskassan att det tar mellan 14 och 16 månader från det att ett beslut fattas tills det kan verkställas. Anledningen är att det tar tid att rekrytera medarbetare och bygga upp IT-system.

– Det är en helt ny förmån som ska införas så det krävs ett helt nytt IT-stöd och det tar tid att bygga, säger Alexandra Wallin, avdelningschef på Försäkringskassan, till Ekot.

Försäkringskassan bedömer att ett ikraftträdande är möjligt tidigast hösten 2022.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons