Annons

Falukorven hotad – men inte champagnen

Mat • Publicerad 9 november 2020
Falukorvens skyddade beteckning kan tas bort. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skyddet för vad som är en falukorv och vad som är en hushållsost kan snart vara ett minne blott.

Falukorven och hushållsosten är Sveriges enda två produkter som går under ursprungsbeteckningen "Garanterad traditionell specialitet", som reglerar vilket recept som gäller. Men den beteckningen vill EU-kommissionen ta bort, rapporterar ATL. Såväl den älskade osten som korven kan därmed förlora sitt skydd.

Annons

EU-kommissionen vill ersätta beteckningen med en mer flexibel märkning med motiveringen att det skulle förenkla ansökningsprocessen och öka intresset för ursprungsbeteckningar i länder som exempelvis Sverige, som inte har så många, skriver ATL.

Skyddet för exempelvis champagne vill man däremot behålla. EU-kommissionen vill nämligen inte rucka på de två ursprungsbeteckningar som slår fast att en produkt ska vara helt, eller delvis, producerad i ett särskilt geografiskt område.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons