Annons

Fall av kinesiskt lungvirus i Thailand

Det sars-liknande lungvirus som upptäckts i Kina har nu fått sitt första bekräftade fall i Thailand, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO.
I Kina har omkring 40 människor insjuknat.
Thailand • Publicerad 13 januari 2020
En säljare i Hongkong med tidningar med rubriker om det nya viruset. Arkivbild.
En säljare i Hongkong med tidningar med rubriker om det nya viruset. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

En person som rest från staden Wuhan i centrala Kina lades in på sjukhus i Thailand den 8 januari efter att ha diagnostiserats med lindrig lunginflammation.

"Laboratorietester bekräftade sedan att det nya coronaviruset var orsaken", säger WHO:s talesperson Tarik Jasarevic i ett mejl.

Annons

I Wuhan har omkring 40 människor diagnosticerats med viruset, enligt lokala hälsomyndigheter. Där har det kopplats till en fisk- och skaldjursmarknad.

Det kan snart bli aktuellt med ett extrainsatt möte om virusets spridning, uppger WHO.

Det nya viruset är en tidigare okänd typ av coronavirus. WHO manar till långvarig aktiv bevakning och beredskap i andra länder och organisationen har utarbetat riktlinjer för hur människor som drabbats av sjukdomen kan upptäckas och behandlas.

Lungviruset har lett till stor oro, främst på grund av att sars dödade 349 människor i Fastlandskina och 299 i Hongkong under 2002 och 2003.

Inga specifika restriktioner för resenärer eller handel har utfärdats med anledning av utbrottet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons