Annons

Falk en rutinerad debutant: "Jäkla häftigt"

Jennifer Falk har varit med i A-landslaget länge, men debuten har låtit vänta på sig.
Så när hon väl togs ut i startelvan mot Danmark fick hon tillkalla idrottspsykolog.
Fotboll • Publicerad 7 mars 2020
Jennifer Falk räddar en dansk nick i lördagens landskamp under Algarve Cup i Portugal.
Jennifer Falk räddar en dansk nick i lördagens landskamp under Algarve Cup i Portugal.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hösten 2016 togs Jennifer Falk ut i A-landslaget för första gången. Hon har inte varit självskriven sedan dess – bland annat missade hon många månader på grund av en skada – men de senaste åren har hon oftast varit med när förbundskapten Peter Gerhardsson presenterat sina trupper.

Det var därför en ovanligt rutinerad landslagsspelare som på lördagen gjorde sina första officiella minuter i A-landslaget. Sverige förlorade med 1–2 mot Danmark i Algarve Cup men Falk gjorde det bra, och stod bland annat för en snygg räddning under andra halvlek.

"Bara att acceptera"

Annons

– Det var så jäkla häftigt, säger Jennifer Falk.

– Det är klart att man vill debutera så snabbt som möjligt. Men det var bara jättekul att få spela i dag. Det är väl så när man är målvakt, antar jag. Det är bara att acceptera.

Dagen före matchen var det desto mer spänt. Falk, till vardags i Göteborg, blev plötsligt nervös när hon fick veta att hon skulle spela och bad Rasmus Wallin Tornberg, landslagets fotbollspsykologiska rådgivare, om hjälp.

Hyllad av Eriksson

– Det var på mitt initiativ. Hemma blir jag också nervös, men jag kände att det här ändå var något stort för mig. Så det kändes bra att snacka med honom och förbereda mig för hur jag skulle tänka – att jag skulle fokusera på vad jag skulle göra, i stället för hur jag känner. Och att försöka omfamna nervositeten i stället för att trycka ner den.

Magdalena Eriksson, lagkapten i Sverige för dagen, tycker att Falk gjorde en strålande första A-landskamp.

– Jag älskar att spela med Jennifer. Hon har gjort det sjukt bra på träning ända sedan hon var med för första gången. Hon förtjänade verkligen den här chansen. Hon gör en fantastisk räddning som tyvärr leder till en hörna som de gör mål på. Jag lider med henne för hon är otroligt stabil rakt igenom, säger Eriksson.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons