Annons

14 års fängelse efter dödsskjutning i Luleå

En kvinna sköts ihjäl med flera skott på mycket nära håll, vid en badstrand i Notviken i Luleå förra sommaren. Bakom mordet låg ett bråk om försvunna bildelar.
Nu döms fyra män till fängelse för inblandning i händelsen.
Brott • Publicerad 1 april 2022
Luleå tingsrätt har i dag meddelat domen om mordet på en kvinna i området Notviken. Arkivbild.
Luleå tingsrätt har i dag meddelat domen om mordet på en kvinna i området Notviken. Arkivbild.Foto: Susanne Lindholm/TT

Polis larmades till badplatsen i området Notviken den 30 juli förra sommaren efter det att höga smällar som lät som skott hade hörts. Väl på plats hittades en 25-årig kvinna död, skjuten med tio skott varav flera i huvudet.

Bakgrunden till mordet var ett bråk om en bil eller några fälgar, har utredningen visat. Dessa ska ha försvunnit och det var något som kvinnan fått skulden för. Den aktuella kvällen hade flera personer samlats vid badstranden för att reda ut vad som hänt. Enligt åklagaren utspelade sig där ett rättegångsliknande scenario, som slutar med att kvinnan skjuts till döds.

Annons

En nu 20-årig man döms till 14 års fängelse för att ha mördat kvinnan. Han har pekats ut som skytten av ett nyckelvittne som i dag lever på skyddad ort.

Avsikt att döda

"Eftersom det varit fråga om flera skott, riktade mot bröstet och huvudet samt att något skott varit på nära avstånd" är det bevisat att mannens avsikt var att döda kvinnan, skriver Luleå tingsrätt i sin dom.

Han döms även för två fall av grovt olaga hot då han hotat två andra personer på platsen med en pistol. Vid tiden för händelsen var mannen 19 år och 14 års fängelse är det strängaste straffen som en person under 21 vid tiden för mordet kunde dömas till, skriver Luleå tingsrätt i ett pressmeddelande.

Mannen har hela tiden nekat till brott, samt till polis och åklagares uppgifter om att han har kopplingar till ett kriminella nätverk i Stockholmsområdet.

– Det var inte så förvånande att han dömdes för mord eftersom han var kvar i häkte med fulla restriktioner. Men jag delar inte alls tingsrättens bedömning. Jag tycker att vi visade på ett stort antal alternativa scenarion och brister i utredningen som gör att det inte borde ha varit en fällande dom, säger 20-åringens advokat Viktor Banke, och tillägger att domen kommer att överklagas.

Hög konfliktnivå

Två andra män, en 19-åring och en 33-åring, döms till sex respektive tolv års fängelse för medhjälp till mord.

Rätten skriver att 19-åringen var medveten om den pågående konflikten och att han måste ha insett att det fanns en risk för dödligt våld vid mötet, men att han förhållit sig likgiltig inför detta.

19-åringens försvarsadvokat Jonas Westerlund säger till NSD att han "aldrig varit så förvånad över en dom" och att också de kommer att överklaga.

33-åringen anses även han ha varit medveten om den höga konfliktnivån men trots det har han ordnat med transport och mobil till skytten, skriver tingsrätten. Han och en kvinna döms även för en grov stöld riktad mot den 25-åriga kvinnan tidigare under året.

En annan 33-åring döms till tre års fängelse för skyddande av brottsling, grovt brott. Denne körde enligt domen skytten från platsen och hjälpte till att bränna upp flyktbilen.

Åklagaren i målet kommer att kommentera domen först på måndag, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons