Annons

Facket larmar om tystnadskultur i staten

Arbete • Publicerad 6 december 2021
Fackförbundet ST larmar i rapporten "Tysta stat" om att det finns en utbredd tystnadskultur inom statliga myndigheter. Arkivbild.
Fackförbundet ST larmar i rapporten "Tysta stat" om att det finns en utbredd tystnadskultur inom statliga myndigheter. Arkivbild.Foto: Annika af Klercker/ TT

Många statligt anställda har avstått från att framför kritik eller slå larm om missförhållanden inom den myndighet de arbetar på av rädsla för repressalier. Det visar rapporten "Tyst stat" som fackförbundet ST låtit göra bland 1 500 personer i statlig tjänst.

Enligt rapporten är tre av tio tillfrågade oroliga för att drabbas av repressalier om de framför kritik och fler än var femte har avstått från att framföra kritik eller slå larm om missförhållanden. Var tionde har blivit uppmanad att inte lämna ut information som är negativ för myndigheten.

Trots att det finns en stark lagstiftning som ger statligt anställda rätt att framföra kritik visar rapporten att personer som gjort det, i vissa fall, drabbats av repressalier i form av sämre löneutveckling eller påverkade karriärmöjligheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons