Annons

Facken oeniga om entreprenadlösning

Landstingets planer på entreprenadlösningar delar facken åt.
Kommunal säger nej. Vårdförbundet säger ja.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2003

På onsdagen presenterade den borgerliga landstingsledningen sitt mångfaldsprogram.

Ett program som innehåller stora förändringar för de anställda.

Annons

All personal inom det som kallas yttre service, städ, kök och transporter, kan komma att få nya arbetsgivare.

Även all personal på Västervik sjukhus kan få en ny arbetsgivare om landstinget till slut väljer alternativet att låta ett utom- stående företag driva hela sjukhuset.

- Vi har inte studerat förslaget ännu, men rent generellt kan jag säga att vi är motståndare till att landstingets kärnverksamhet, exempelvis ett sjukhus, inte drivs av landstinget, säger kommunals ombudsman Tommy Eliasson.

Skeptisk grundinställning

När det gäller entreprenad- lösningar för den yttre servicen är Tommy Eliasson inte lika rakt negativ, men grundinställningen är skeptisk.

- Vi kommer noga att bevaka hela den process som väntar, det allra viktigaste för oss är att bevaka våra medlemmars intresse.

Finns det då någon form av entreprenadlösningar kommunal kan tänka sig?

- Vi har tidigare ställt oss positiva till olika former av kooperativa lösningar. Då är det ett helt annat upplägg, det är personalen som tar över driften, summerar Tommy Eliasson.

Från vårdförbundets sida är tongångarna betydligt positivare.

- Vi tror på mångfald som idé. Att konkurrensutsätta delar av vården anser vi både kan ge bättre kvalitet i vården och bättre utvecklingsmöjligheter för personalen, säger Ann-Sofie Togner, ordförande för Vårdförbundet i Kalmar län.

Annons

Säger inte nej till förstudie

Redan i dag, fredag, träffar Vårdförbundet landstingsledningen för att diskutera det framlagda mångfaldsförslaget.

- Vi kommer inte att säga nej till en förstudie. Den kritik som jag har hört från mina medlemmar rör inte förslaget utan landstingsledningens sätt att informera, de besökte Västerviks sjukhus men träffade bara cheferna, facken fick inte möjlighet att närvara, summerar Ann-Sofie Togner.

MATS ANDERSSON

mats.andersson@barometern.se

0480-591 38

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons