Annons

Få poliser fälls för våld i tjänsten

Brott • Publicerad 1 juni 2019
Få poliser ställs inför rätta för våld i tjänsten och ännu färre döms. Arkivbild
Få poliser ställs inför rätta för våld i tjänsten och ännu färre döms. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Få poliser ställs inför rätta för våld i tjänsten och ännu färre döms, visar en granskning av Av flera tusen ärenden 2014–2018 gick ungefär hälften vidare till förundersökning. Men i slutänden åtalades bara 34 polisanställda, varav 13 fälldes och resten friades.

En orsak är att domstolarna ställer betydligt högre krav på bevisning i polismål jämfört med andra brottmål, uppger flera åklagare.

Annons

– Om man agerar i tjänsten är det svårare att visa att man har ett personligt intresse eller motiv för att begå brott, säger åklagaren Marianne Nordström till SVT Nyheter.

Den vanligaste domen de senaste fem åren var dagsböter för tjänstefel. Några poliser dömdes för misshandel och därutöver fanns domar för ofredande och vållande till kroppsskada.

Endast sex av åtalen under perioden handlade om skjutningar: en dödsskjutning, två skjutningar i benen och tre skjutningar mot bilar med människor i. Bara en polis fälldes – för tjänstefel efter att ha avlossat skott mot en bil.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons