Annons

Få misstänkta insiderbrott leder till åtal

De flesta misstänkta insiderbrotten leder aldrig till åtal. Endast tre procent av anmälningarna till Ekobrottsmyndigheten har lett till åtal de senaste tio åren, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Brott • Publicerad 5 juni 2023
Få misstänkta insiderbrott leder till åtal. Arkivbild.
Få misstänkta insiderbrott leder till åtal. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Många av anmälningarna om misstänkta brott rör handel som sedan visar sig vara helt laglig, men mörkertalet tros ändå vara stort.

– Jag tror det är fler än tre procent som begått insiderbrott men man ska ju bevisa det i domstol och om det inte går att bevisa det i domstol så är det inte tillräckliga skäl att ta upp det i domstol, säger Peter Hallström, seniorfinansinspektör på Finansinspektionen till Ekot.

Insiderbrott är när någon med hjälp av information som inte är känt av allmänheten handlar med aktier eller värdepapper. Det inkommer hundratals anmälningar om misstänkta insiderbrott varje år till Finansinspektionen och vid misstanke om brott skickas det över till Ekobrottsmyndigheten för utredning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons