Annons

F1 ska bli koldioxidneutralt till 2030

Formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton försöker leva så klimatsmart som det bara går.
Nu följer formel 1-cirkusen efter.
"Vi ska vara koldioxidsneutrala till 2030", skriver F1 på sin webbplats.
Formel 1 • Publicerad 12 november 2019
Formel 1 ska bli koldioxidneutralt till 2030. Arkivbild.
Formel 1 ska bli koldioxidneutralt till 2030. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Under ett års tid har F1 jobbat på att ta fram en hållbarhetsplan, som man nu presenterar. I den skriver man att arbetet med att få ned koldioxidutsläppen startar med en gång.

"Genom att sjösätta F1:s första hållbarhetsstrategi förstår vi vilken viktig roll alla organisationer har för att hantera den här globala frågan", säger ordföranden Chase Carey.

Annons

F1 säger att strategin gäller både på och utanför racingbanorna. Att man ska bli "ultraeffektivt" när det gäller logistik och resor och att endast förnybar energi ska användas.

"Mest effektiva i världen"

Formel 1 ser sig som en frontfigur när det gäller motorinnovationer och har en global plattform för att snabbt kunna utveckla teknologi som minskar koldioxidutsläppen.

"Få människor känner till att det nuvarande hybridbränslesystemet i F1-bilarna är det mest effektiva i hela världen. Det ger mer kraft med mindre bränsle än någon annan bil", säger Carey.

Han säger att F1 hoppas fortsätta att vara den ledande i bilindustrin som tillsammans med energi- och bilsektorn kan ta fram världens första förbränningsmotor som inte släpper ut någon koldioxid.

Hamilton i framkant

Hamilton, som redan har säkrat årets VM-titel, sade för en tid sedan att han hoppas kunna leva koldioxidneutralt före årsskiftet. Hamilton är vegan, har bytt till elbilar och ser till att ingenting i plast köps in i hans hushåll.

– Jag vill att allt ska återvinnas, ner till minsta deodorant och tandborste, sade Hamilton enligt AFP.

– Och jag har sålt mitt privatplan och försöker flyga så lite som möjligt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons