Annons

Extrema priskast – minister redo rita om elkarta

Kasten är extrema. Från minuspriser förra helgen till alla tiders rekord några dagar senare.
Energiministern är inte främmande för att riva upp indelningen av Sveriges elområden.
Ekonomi • Publicerad 10 oktober 2021
Mycket vind gav minuspriser på el förra helgen. Arkivbild.
Mycket vind gav minuspriser på el förra helgen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Med allt mer vindkraft blir svängningarna i elpriset bara större och större. Den gångna veckan har elpriset nått nya topprekord i södra Sverige, från att elpriset förra helgen under några blåsiga timmar noterat negativa priser.

Samtidigt har skillnaderna mellan norr och söder cementerats. Det nya normala är allt som oftast att elen är 3–4 gånger dyrare i södra Götaland, elområde 4, än i norra Sverige, elområde 1 och 2.

Orimlig skillnad

Annons

Orimligt stora, tycker energiminister Anders Ygeman (S).

– Har man ett sammanhållet land bör man ha någorlunda sammanhållna priser, säger han.

Mycket billig vattenkraft i norr, begränsad av för klena kablar till söder, parat med dyr elproduktion på kontinenten som smittar av sig till Sydsverige, är de huvudsakliga förklaringarna.

– De åtgärder vi behöver göra för att ändra på det här, är främst att få mer elproduktion i södra Sverige och också förbättra överföringskapaciteten inom landet, säger Ygeman.

Se över elkartan

Sverige är indelat i fyra elprisområden. Syftet är att göra det mer lönsamt att producera el där det bor många människor och minska behovet av att transportera el. Dessutom uppmuntras till investeringar i stamnätet. Så har det inte riktigt blivit, minst sagt. Och kritiken från framför allt Företagarsverige är stundtals hård. Anders Ygeman är öppen för att rita om elkartan.

– Jag är heller inte främmande för att titta på om den här elprisområdesindelningen är rimlig, och då måste man ju titta på vilket utfall en annan indelning skulle få. Men de här skillnaderna är för stora, säger han.

Svenska Kraftnät är den myndighet som formellt kan ändra områdesindelningen och en översyn är också på gång, ett arbete som styrs av EU:s gemensamma regelverk.

Men trots de rekordhöga nivåerna. Sverige har ändå bland de lägsta elpriserna i EU, poängterar Ygeman.

Fakta: Rekorddyr el

I torsdags slogs alla tiders elprisrekord i södra Götaland, elområde 4. Snittpriset över dygnet landade på 2:24 kronor per kWh.

I elområde 3 (Svealand och norra Götaland) var motsvarade pris 98 öre/kWh

I område 1 och 2 (Norrland) var priset 51 öre/kWh

Källa: Nordpool

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons