Annons

"Extrem oro" över säkerhet vid kärnkraftverk

Ryssland har beordrat evakueringar av civila i ryskkontrollerade frontområden i södra Ukraina, däribland runt kärnkraftverket Zaporizjzja.
Från FN uttrycks "extrem oro" över situationen.
Ukraina • Publicerad 7 maj 2023
Vy över kärnkraftverket Zaporizjzja vid floden Dnepr i sydöstra Ukraina. Arkivbild.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Olika scenarier för den ukrainska offensiven.Foto: Johan Hallnäs/TT

I det delvis ockuperade länet Zaporizjzja har den rysktillsatte guvernören, med hänvisning till intensifierade ukrainska attacker, beordrat att civila i 18 områden ska evakueras.

Berörs gör bland annat staden Enerhodar som ligger intill kärnkraftverket Zaporizjzja i länets nordvästra del.

Annons

Ukrainska myndigheter uppger i sin tur att en 72-årig kvinna dödats och tre andra skadats av rysk beskjutning mot staden Nikopol på söndagen. Staden, som hålls av Ukraina, är belägen tvärs över floden Dnepr från kärnkraftverket.

Oförutsägbart och farligt

Den av Ukraina aviserade våroffensiven rycker allt närmare, och Zaporizjzja ses av många bedömare som en trolig språngbräda.

Nu varnar Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, än en gång för säkerhetsläget vid kärnkraftverket med samma namn, som är Europas största.

– Situationen i området runt Zaporizjzja blir allt mer oförutsägbar och potentiellt farlig, säger han och tillägger att han är "extremt oroad" över säkerheten på platsen.

"Vild panik"

IAEA:s personal på plats vid kärnkraftverket hör enligt Grossi regelbundet beskjutning. Utöver mullret från vapen oroas IAEA över situationen för verkets personal, varav majoriteten bor i Enerhodar.

– Vi måste agera nu för att undvika hotet från en allvarlig kärnkraftsolycka och konsekvenserna en sådan skulle få för befolkningen och för miljön, säger han.

Ivan Fedorov, ukrainsk borgmästare i Melitopol längre söderut i Zaporizjzja, skriver i på Telegram att den ryska evakueringsordern har lett till "vild panik", bensinbrist och långa köer vid övergången till ryskockuperade Krim.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons