Annons

Extrem algblomning uteblev - säsongen normal

Sommaren har hittills varit ganska normal vad gäller algblomningen i Östersjön, trots det varma julivädret. Gotland och ostkusten, som vanligen drabbas, har klarat sig rätt lindrigt undan i år, enligt SMHI.
Miljö • Publicerad 6 augusti 2021
Bad på Gotland. Arkivbild.
Bad på Gotland. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Trots gynnsamma väderförhållanden för algblomning under juli, med värme, sol och stillastående vatten, har en extrem tillväxt av cyanobakterier uteblivit.

– På sitt sätt har det varit en ganska normal sommar, det har varken varit exceptionellt mycket eller exceptionellt lite såvitt jag kan bedöma just nu. Och nu är det lite på tillbakagång, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Sticker ut

Annons

Det som sticker ut i sommar är att det inte har varit så stora algansamlingar i mellersta Östersjön eller till exempel på Östergötlands- eller Södermanlandskusten, som vi är vana vid.

– I vanliga fall brukar det vara en hel del runt Gotland och ostkusten. Däremot har det varit mer i södra Östersjön, ner mot Hanöbukten och även ner mot Polen och Litauen. Dessutom har det börjat tidigt och är fortfarande ganska mycket i södra Bottenhavet, alltså norr om Åland, säger Jörgen Öberg.

Skiftar år till år

Var algblomningen sker och hur kraftig den är skiftar från år till år, och påverkas av olika faktorer. Väderläget styr hur synliga och påtagliga cyanobakterierna är, även om de totalt sett kanske är lika många. Vid vindstilla somrar samlas algerna på ytan. Också näringstillgången påverkar.

Den kraftigaste algtillväxten sker mellan midsommar och fram till månadsskiftet juli-augusti. Slår vädret om kan nuläget med svaga ytansamlingar söder om Åland och utanför Finska viken, fortfarande ändras.

– Blir det häpnadsväckande soligt och varmt kan det ske något annat, säger Jörgen Öberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons