GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fortsatta attacker i Ukraina

FN:s säkerhetsråd ska diskutera situationen i och kring kärnkraftverket i Zaporizjzja. Samtidigt dödades minst 20 civila i olika attacker i Ukraina.
Ukraina • Publicerad 10 augusti 2022
Civilbefolkningen runt Zaporizjzja köar för att få mat från en hjälporganisation. Bild från tidigare i veckan.
Civilbefolkningen runt Zaporizjzja köar för att få mat från en hjälporganisation. Bild från tidigare i veckan.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Ukraina anklagar Ryssland för nya robotattacker runt kärnkraftverket i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina.

Under natten till onsdag dödades minst 13 civila i ryska attacker, och under förmiddagen dog en kvinna i en ny attack.

Majoriteten av de dödade befann sig i staden Marganets, tvärs över floden Dnepr från kärnkraftverket.

"Det var en fruktansvärd natt. Jag ber er, låt inte ryssarna döda er", skriver guvernören Valtenin Reznitjenko på Telegram.

Enligt honom ska dussintals bostadshus och två skolor ha förstörts i attackerna.

G7-länderna uppmanade på onsdagen Ryssland att låta den ukrainska personalen på kärnkraftverket att få "arbeta utan press och hot" och att Ryssland ska lämna över kontrollen till Ukraina.

Situationen i och omkring Zaporizjzja ska diskuteras i FN:s säkerhetsråd på torsdagen. Enligt källor till AFP ska Ryssland ha krävt ett möte om utvecklingen.

Sydväst om Zaporizjzja, i Chersonregionen, har ukrainska styrkor förstört en bro över Dnepr, nära ett vattenkraftverk i Kachovka. Anfallet kommer bara dagar efter att en bro åtta mil västerut, Antonivkabron i Cherson, attackerats och enligt Ukraina delvis förstörts.

Strider pågick under onsdagen även i östra Ukraina, där Ryssland sakta avancerar. I staden Batjmut dödades minst sex personer under en attack där tolv bostadshus förstördes.

Samtidigt ska närliggande Soledar stå under konstant beskjutning av klusterbomber och artillerield, enligt AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.