Annons

Polisen misstänker sprängladdning i Linköping

Polisen misstänker att en sprängladdning orsakade explosionen i Linköping och att den detonerade utomhus.
Olyckor • Publicerad 7 juni 2019
En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping.
En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Polisen kan ännu inte säga om detonationen varit avsedd att skada någon person eller någon verksamhet i området.

Enligt uppgifter till misstänks kretsar kring mc-gänget Bandidos ligga bakom sprängningen, men det är inget som polisen vill bekräfta.

Annons

– Det kommer in tips om alla möjliga saker, det är en av alla arbetshypoteser och inget jag kan kommentera för tillfället, säger Magnus Skoglund vid en pressträff i polishuset i Linköping.

Säpo har informerats om händelsen, säger Skoglund, men det finns inga misstankar om terrorbrott. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse men ingen är misstänkt för brottet.

Splitterskador

Larmet om explosionen kom till polisen strax efter klockan nio på fredagsmorgonen. Ett 20-tal personer skadades lindrigt och tre personer fördes med ambulans till Universitetssjukhuset.

– De har splitterskador och sårskador. Två patienter är kvar, säger Kim Berg, medicinskt ansvarig vid Region Östergötland, vid en pressträff.

Fler personer tog sig till sjukhuset på egen hand, samtliga med lättare skador. De har kunnat lämna sjukhuset.

Statsminister Stefan Löfven (S), som är på besök i Frankrike, säger att han vill uttrycka sin empati för människors rädsla efter det som inträffat, men betonar samtidigt att det är för tidigt att säga huruvida det rör sig om ett brott.

– Skulle det vara så är det bara att konstatera att det är oerhört fegt och så fruktansvärt skrämmande att man kan göra så i ett sådant här område där människor bor, säger Löfven till TT.

Fälldes av tryckvågen

Explosionen orsakade också stora skador på flera närliggande fastigheter. Fönsterrutor är krossade och flera balkonger är förstörda. Enligt fastighetsägaren Stångåstadens vd Fredrik Törnkvist är det totalt 109 lägenheter i området som fått skador. 34 lägenheter är värre drabbade än övriga.

– Det är många som inte kommer att kunna flytta hem i kväll, säger han.

En man som befann sig i närheten berättar för Corren att han trillade omkull av explosionens tryckvåg.

Annons

– När jag kom upp såg jag ett stort moln efter explosionen och det flög in plåt och trä på innergården från andra sidan huset.

Mannen gick närmare explosionsplatsen och såg då förödelsen.

– Det låg blodiga människor på backen. Privatpersoner hjälpte till att hjälpa ut folk. En äldre man som kom ut var helt blodig i skallen, säger han till tidningen.

Förskola evakuerad

Flera kvarter kring detonationsplatsen är fortfarande avspärrade och rasrisken är fortsatt hög. Polisen arbetar med att söka igenom samtliga fastigheter för att säkerställa att inga skadade är kvar och nationella bombskyddet genomför en teknisk undersökning på platsen.

– Vi kommer att jobba ganska långt in på kväll och natt, framför allt med att höra folk, säger Magnus Skoglund.

Barn och anställda på en förskola som ligger nära detonationsplatsen flyttades på förmiddagen till en annan förskola, rapporterar Corren.

– Alla barn och all personal är oskadda, säger förskolechef Annika Bladh till tidningen.

– Jag ska omedelbart kontakta Previa för att höra om barn och personal kan få hjälp med krisbearbetning, säger hon.

"Många är oroliga"

Spridda vittnesmål om att det ska ha hörts flera smällar har rapporterats av flera medier men det är ingenting som polisen bekräftar.

– Vi misstänker att det handlar om en explosion, men sedan får vi undersöka om det som exploderat kan ha orsakat fler smällar. Det kan ha kommit flera ljud från samma detonation, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Annons

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig utanför det avspärrade området.

– Det finns ingen information om att det skulle finnas risk för fler detonationer men vi håller avspärrningarna för att inte få in personer till detonationsplatsen. Många är oroliga för sina lägenheter och försöker ta sig in men vi uppmanar alla att hålla sig utanför avspärrningarna.

Personal från de berörda fastighetsbolagen finns på plats i närliggande Linköpings simhall för att ge information till personer som är oroliga för hur deras hem har drabbats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons