Annons

Experter: USA skulle upptäcka rysk upprustning

USA skulle med största säkerhet på förhand upptäcka om Ryssland förberedde kärnvapenattacker, säger experter.
Ryssland • Publicerad 1 oktober 2022
Rysslands president Vladimir Putin har sagt att landet är berett att använda "alla tillgängliga vapen" för att försvara sig. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin har sagt att landet är berett att använda "alla tillgängliga vapen" för att försvara sig. Arkivbild.Foto: Grigory Sysoyev/AP/TT

President Vladimir Putin har sagt att han kan överväga att använda kärnvapen om Rysslands "territoriella integritet" hotas.

Militäranalytiker säger dock att inga tecken på sådan aktivitet hittills har märkts av.

Annons

Förberedelserna inför en attack skulle vara uppenbara, säger Pavel Podvig, senior forskare vid FN:s institut för nedrustningsforskning i Genève.

En rapport från 2017 från institutet kartlägger 47 kärnkraftslagringsplatser över hela Ryssland. Dessa övervakas ständigt av underrättelse- och militärövervakningssatelliter i USA och andra länder. De kan till och med ses med hjälp av kommersiella satelliter.

Synliga tecken

– Jag är övertygad om att USA skulle se om det är några ryska förberedelser för att använda kärnvapen, säger Mark Cancian, en före detta tjänsteman vid USA:s försvars- och energidepartement.

– Vapnen måste tas ut ur lager, de inblandade enheterna måste larmas och ryssarna måste kanske också larma sina strategiska kärnvapenstyrkor, säger Cancian, nu vid den amerikanska tankesmedjan Center for Strategic and International Studies.

Han säger att man sannolikt också skulle kunna se tecken på förberedelser hos Rysslands markstyrkor.

Inga dolda faciliteter

– Vi kan vara ganska säkra på att det inte finns några dolda faciliteter, säger Pavel Podvig.

– Kärnvapen kräver en viss struktur, folk som är utbildade och underhåll. Du kan inte göra det på ett slumpmässigt ställe.

Podvig säger att det i teorin skulle gå att smuggla ut enstaka kärnvapen men att det för med sig stora risker.

– Ryssarna kommer aldrig att vara säkra på att det är oupptäckt. Det skulle vara en chansning.

Dessutom, säger Podvig, är det mer troligt att Ryssland skulle vilja att väst ser eventuella förberedelser som en varning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons