Annons

Experter: Nödvändigt och bra

Regeringens likviditetsgarantier till energibolagen möter gillande från de marknadsanalytiker som TT har talat med.
Politik • Publicerad 3 september 2022
Ett bra besked, anser Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom, om likviditetsgarantierna. Arkivbild.
Ett bra besked, anser Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom, om likviditetsgarantierna. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Det här är definitivt rätt åtgärd i det här läget. Någonting var tvunget att hända. Sedan på längre sikt kan man hoppas på att EU backar så att det går att använda bankgarantier igen, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen

EU-förordningen Remit förbjuder bankgarantier för energibolag som avkrävs säkerhetsbelopp på marknadsplatser som till exempel Nasdaq Clearing. Därmed måste bolagen själva garantera säkerheterna.

Annons

Energibolagen är lättade efter lördagens besked, enligt Magnus Thorstensson:

– Inte minst ägarna. Och då ska man komma ihåg att det är svenska staten i Vattenfall, finska staten i Fortum, norska staten i Statkraft och Skellefteå kommun. Det är väl de största producenterna.

Krismättade ord

Statsminister Magdalena Andersson (S) och finansminister Mikael Damberg (S) tog på pressträffen till ödesmättade ord om att stå "inför en krigsvinter" och om hotade ISK-konton och pensionskapital.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, läste in ett budskap från de politiska företrädarna präglat av krisstämning, men han säger också:

– När man lyssnar på framför allt (Finansinspektionens generaldirektör) Erik Thedéen och även (riksbankschef) Stefan Ingves framgår att det här är ett allvarligt läge. Vi vet inte hur prisbilden på energi kommer att se ut på måndag, så detta är bra att göra.

Robert Bergqvist tror att förberedelserna till elmarknadspaketet har pågått i flera veckor.

– Jag tror inte att man hade något val och att den utlösande faktorn för regeringen och de två myndigheterna blev beslutet i går från Gazprom.

Låg risk

Det ryska gasmonopolet Gazprom meddelade i fredags kväll att stoppet genom Nord Stream-ledningen förlängs på obestämd tid. Beslutet antas elda på elpriserna i Europa.

– Vad som händer på måndag efter Gazproms beslut om Nord Stream går inte ens att spekulera kring, säger Magnus Thorstensson.

Robert Bergqvist poängterar att de energibolag som kan se fram mot kreditgarantier är ekonomiskt stabila bolag.

Annons

– Den distinktionen är oerhört viktig i det här läget. Med solventa bolag är det egentligen ingen risk att förlora pengar.

– Men nu handlar det om så stora belopp i säkerheter att de har fått likviditetsproblem.

Isolerad el

Enligt riksbankschefen är syftet med åtgärden att "isolera" elmarknaden så att den inte påverkar samhällsekonomin i övrigt.

TT: Är det möjligt med den här åtgärden?

– Ja, det kommer att räcka och lösa det här likviditetsproblemet, svarar SEB-ekonomen och påpekar att det rör sig om flera hundra miljarder kronor i kreditgarantier.

– Rädslan har varit att energibolagen får brist på pengar (på grund av kraven på ökade säkerheter när energipriset stiger) och att det smittar av sig på banksystemet vilket skulle kunna leda till en utbredd finansiell kris.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons